Velg en side

Det landet som produserer mest vannkraft i Europa er faktisk Norge. Vi har mye regn og mye snø, noe som gir fulle vannmagasiner. Rundt 99 prosent av all strøm som produseres i Norge kommer nettopp fra vannkraft. Dette er noe å tenke på når du går lei av regn og snø! Stor strømproduksjon betyr at vi har lavere strømpriser enn nabolandene våre.

Vi skal være glade for at vi har tilgang til relativt rimelig strøm – vi bruker nemlig mye mer strøm til oppvarming enn det de fleste andre land gjør, men så bor vi også i et veldig kaldt land. Det er kaldere enn mange andre. Industrien, som i Norge er svært energikrevende, nyter også godt av at strømprisene er så gunstige.

Etterspørsel og pris

Tilbud og etterspørsel regulerer prisen på strøm. Er det mye strøm tilgjengelig og til salgs, går prisen ned. Det motsatte skjer når etterspørselen øker, for da øker også strømprisene. I vintermånedene når behovet for oppvarming i Norge er størst, har prisene en tendens til å øke. Det er spesielt merkbart hvis vinteren kommer etter en høst uten særlig nedbør.

Strøm er ferskvare, det vil si at når den først er produsert, må den brukes med en gang. Derfor jobber Statnett, som er ansvarlig for å drive det sentral strømnettet, kontinuerlig med for å sørge for balanse mellom forbruk og produksjon. En del av strømmen selges til utlandet – gjennom store kabler mellom landene er strømnettet vårt fysisk koblet sammen med resten av Europas strømnett.

En bransje i stadig endring

I 1991 ble strømmarkedet i Norge, som det første av de nordiske landene, liberalisert. Det vil si, at det ble lov med fri konkurranse blant aktørene – tidligere var det monopol uten konkurranse. Dette var frem til nyere tid kanskje den største endringen i strømproduksjon siden strømnettet ble utviklet. Nå står vi ovenfor den største transformasjonen innen strømmarkedet noensinne.

Vi går mot en tid hvor alle tenkelige gjenstander som går på strøm styres av internett i såkalte «smarte boliger». Vi ser allerede konturene av denne utviklingen med Google Home og Alexis fra Amazon. Det neste som kommer er solpaneler hvor du produserer strømmen din selv, og når du har overskudd, kan du velge å selge strømmen din.